UNICEF Ébresztő-óra interaktív előadás

A Gyermeki Jogok Világnapján és a szeptemberi megnyitó programsorozat alkalmával Dr. Svircevic-Bodnár Ágota és Dr. Svircevic Nikola az UNICEF Magyarország önkéntesei tartottak interaktív, gondolatébresztő foglalkozást “Ébreszt-óra” címmel a Kecskeméti Széchenyivárosi Arany János Általános Iskola tanulói részére.
🇺🇳 1989 november 20-án fogadta el az ENSZ Közgyűlése New York-ban a Gyermekek Jogairól Szóló Egyezményt. Ezért november 20-a a gyermeki jogok világnapja.
A gyermekjogi egyezményt ratifikálta eddig a legtöbb állam a történelem során. Magyarországon 1991-óta a jogrend része az Egyezmény, tehát lehet rá hivatkozni és a gyermeki jogok védelmének alapvető jogforrása.
Az Egyezmény hatással volt a hazai jogalkotásra is, többek között az 1997-es Gyermekvédelmi törvényre.
A gyermekek nem mini felnőttek, mini emberi jogokkal.
A gyermeki jogok a legmagasabb szintű emberi jogok, melyek figyelemmel vannak a gyermekkor korlátozottságára, a gyermeki lét kiszolgáltatottságára is.
A gyermekek jogait három nagy csoportba oszthatjuk:
-védelmi jogok (létbiztonság, bántalmazás, elhanyagolás, kizsákmányolás elleni védelem)
-ellátás, gondozás (létszükségletek, testi, lelki, szellemi és erkölcsi fejlődéshez szükséges ellátások biztosítása)
-részvétel (ítélőképesség birtokában levő gyermek részvétele az őt érintő kérdésekben)
🇺🇳 A tagállamoknak 5 évente beszámolási kötelezettségük van az ENSZ Gyermekjogi Bizottsága felé, amely Genfben, az ENSZ székházban hallgatja meg a tagországot képviselő szakembereket az írásban benyújtott beszámolóik alapján.
Ezeken a napokon is  a gyerekek voltak nálunk a főszereplők a játszva tanulás során. Interaktív játékok gyakorlati példáin keresztül nyerhettek betekintést  az alapvető gyermek jogokba az elméleti jogi alapok tisztázása után.
Ezen  események során a fiatalok nem csak érzékenyebbek lettek a hátrányos helyzetű gyerekek sorsa iránt, hanem a saját látókörükben felmerült nehézségek, esetleges jogi vonatkozásait is megismerhették.
A nagy érdeklődésre való tekintettel és mivel a Közösségi Ház szívügyének tartja a gyermekek lelki, szellemi és testi jóllétét további alkalmakat is szervezünk az Unicef Magyarország kecskeméti önkéntesei közreműködésével.
A magyar kultúra napja

A magyar kultúra napja

Nagy örömünkre szolgált, hogy a magyar kultúra napja kapcsán tartott megemlékezésünk igazán intergenerációs programként valósult meg a diákok illetve az idősödő korosztály közös improvizációs jelenetei és a közös verselés kapcsán. A program elején és végén Papp Ferenc...

Babahordozós klub

Babahordozós klub

2024 januártól egy új, ingyenes foglalkozással várjuk a kismamákat, apukákat és az érdeklődőket, akik el szeretnének mélyülni a hordozás rejtelmeiben, gyakorlati kérdéseiben vagy csak most ismerkednének a kendőkkel, csomózási technikákkal vagy akár a helyes...

8 bites múltidézés- a 40 éves Logi Klub rendezvénye

8 bites múltidézés- a 40 éves Logi Klub rendezvénye

Óriási öröm a számunkra, hogy néhány héttel a nyitás után a közösségi házat már olyan rendezvények befogadásával keresik meg, mint például az 1983-ban alapított kecskeméti Logi Klub negyvenedik születésnapja kapcsán tartott múltidézés.   A 2023. november 17-18-i...